woensdag 14 januari 2015

YOUP...

Door Tjalling van den Bosch

Inderdaad, beste lezers en lezeressen, we gaan het hebben over Youp van 't Hek; officieel luidt zijn voornaam Joseph Jacobus Maria. In eerste instantie schreef hij zijn roepnaam als Joep, maar toen een (ex-?)vriendinnetje een P in plaats van de J ging gebruiken, maakte hij er zelf Youp van. Hij werd geboren te Naarden op 28 februari 1954; we kennen hem natuurlijk vooral van zijn conferences en als columnist voor de NRC.

In eerste instantie vond ik Youp van 't Hek een slap aftreksel van Freek de Jonge; vaak vloekte en tierde hij tijdens zijn optredens, mijn inziens, net even te veel. Maar ik moet toegeven, hij is door de jaren heen gegroeid, letterlijk, maar ook zeker als cabaretier; niet dat hij milder is geworden, maar hij is door de jaren heen zeker 'beter' geworden, alhoewel ik vind dat hij dat vloeken niet nodig heeft. Zijn hese stem is onheilspellend genoeg; als het geluid je oren teistert, dan begrijp je donders goed dat het geen kattenpis is, wat hij zegt.

In de aanloop naar zijn oudejaarsconference van 2014 werd van 't Hek gevolgd door 'camera's'; zodoende kregen we een kijkje van de opbouw naar de monoloog.
We kregen te horen dat zijn relaas over Patty Brard op het laatste moment was afgevallen; helaas viel zijn tirade op o.a. onze edele damsport reeds in een eerder stadium af. Het was toch wel een soort van erkenning geweest, wanneer het dammen zou zijn opgenomen in de oudejaarsconference van 2014 (welke maar liefst 2,4 miljoen kijkers trok). Gelukkig hebben we de hand kunnen leggen op de (dus niet gebruikte) tekst . . ., daar gaan we, of beter gezegd, daar gaat Youp:

"Iedereen is tegenwoordig zo druk bezig met zichzelf te profileren.
Ik raakte laatst in gesprek met een vrouw die een praktijk runt voor werknemers van grote bedrijven, die dolgraag willen leren: Jezelf profileren. En ze betalen er grif voor, ze heeft een bloeiende zaak. Er is zoveel raars aan de hand in dit land. Ook zoiets: bestuursleden van een amateurclub in het voetbal die een stropdas van hun club dragen. Nog een keer: Dan ben je een kerel van rond de vijftig en dan loop je met een stropdas van je amateurvereniging om je nek, omdat je toevallig lid van het bestuur bent. Die mensen hoor je dan over een 'stukje uitstraling van de vereniging'.

Naar dat hele circus kijk ik vol verbazing, ik schrijf daar wat over op en maak het op het podium belachelijk; mijn familie wil namelijk ook elk jaar nog op wintersport. Die heel grote groep mensen die zichzelf veel te serieus neemt. Die op Twitter Poetin ergens op aanspreken, of mij! En dan trots tegen hun vrouw zeggen: 'Zo, weet hij dat ook weer'. Of van die lui die bloedserieus stellen: 'Dammen moet op de kaart'.  Nou voor mij hoeft dat helemaal niet. Kijk, dat je graag wat schijven in het rond laat vliegen dat moet jezelf weten. Ik heb ook een tijd zo'n huwelijk gehad, ga lekker je gang. Maar waarom het meteen zo belangrijk maken?  Ga lekker dammen, geestelijk fit blijven, daar gaat het om! Hockey, ook zoiets komisch: daar zijn de regels nu zeventien keer veranderd en nog steeds kijkt er geen hond naar.
Maar dan hoor je mensen met een stalen gezicht verklaren dat het heel belangrijk is dat de sport goed op de kaart wordt gezet; dat men met de tijd mee moet gaan! Nee joh, gelul. Je moet gewoon hockeyen omdat je fit wilt blijven en met een stok achter een bal aan wilt rennen. Daar gaat het om".

Jammer dat dit onderwerp is afgevallen; wat moeten wij dammers doen om volgend jaar wel een eervolle vermelding in de oudejaarsconference te krijgen? Misschien zou een 'belangrijke' dam-bobo zich moeten vergrijpen aan (bijvoorbeeld) Chinese meisjes! Wij zorgen er dan wel voor dat het voorval bekend wordt bij de media, denk hierbij aan Albert Verlinden en klaar is kees.

Ach, het leven is zo simpel; dat is de stand in dit diagram zeker niet. Lepsic's puzzel:

Wit speelt en wint.
Oplossing: 33-29  (34-40, VERPLICHT)  27-22  (18X36)  29X9  (3X14) 37-31  (36X27)  50-44  (40X49)  38-32  (49X20)  32-3  UIT!!

Oudejaarsconference 2015; uw penneleur kan niet wachten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten