woensdag 13 juli 2016

Epilogue...

Door Tjalling van den Bosch

De aanhef is inderdaad een woord uit de Engelse taal, en ja, het betekent in onze moerstaal: Epiloog.
Een epiloog is een concluderend 'laatste hoofdstuk' van (bijvoorbeeld) een literaire creatie. Het is geen naschrift; tijdens een naschrift richt de auteur zich min of meer (indirect) tot de lezer. Het tegenovergestelde van een epiloog is een proloog; hierin richt de auteur zich 'op voorhand' tot de lezer, om hem of haar, voordat men overgaat tot lezen, iets duidelijk te maken.  De Tour de France start dit jaar (2016) niet met een proloog! Wordt de laatste ronde (etappe) van het drieweekse fietsevenement door Frankrijk (en omgeving) weleens aangeduid met epiloog? (echt gestreden wordt er dan niet meer - maar dit geheel terzijde natuurlijk -).

Waarom . . .?

Waarom een Engelstalige aanhef? Ewel, het damtoernooi Heerhugowaard Open richt zich al jaren op dammers 'van over de hele wereld'. Wij, mensen uit het Vrije Westen, maken dan bij voorkeur gebruik van de taal van onze westerburen, die eigenlijk niets meer met ons van doen willen hebben (Brexit . . .).  "Waar gaat dit nu weer naar toe?" zult u zich ongetwijfeld (nu al) afvragen; hier is het antwoord:

Wit speelt en wint; en ja, het klopt dat wit één schijf 'meer' heeft; het maakt de oplossing van dit gecomponeerde probleem er niet minder fraai op!  
Alhoewel, 'gecomponeerd probleem?'; in Afrika (en dan met name in Kameroen) schreef men de bovenstaande winstvoering toe aan niemand minder dan Ton Sijbrands. De Nederlandse Grand Maître zou ooit een partij op deze indrukwekkende manier hebben gewonnen.
Een filmpje op YouTube (Epilogue Heerhugowaard Open 2013 Open haalde de Afrikanen echter wreed uit de droom.

Na afloop van de sluitingsceremonie van het damtoernooi, Heerhugowaard Open 2013, kreeg Sijbrands van, voormalig president van de internationale dambond (F.M.J.D.), Wouter van Beek een T-shirt overhandigd, met daarop afgedrukt het bovenstaande diagram. Het verhaal, dat Van Beek er aan toevoegde, was dat dit stuk textiel een soort (Kameroenees)   eerbetoon aan Ton Sijbrands was.
Het zou dus gaan om een (winst-)partij van Sijbrands; echter, dit was onjuist volgens Sijbrands (en hij kan het weten - op een dergelijke manier winnen, vergeet je natuurlijk je leven lang niet -!). Echter, Sijbrands zou Sijbrands niet zijn, wanneer ook hij niet het juiste antwoord op de herkomst van de stelling wist!!
Even voor de niet-dammers onder ons: Sijbrands geniet de reputatie dat hij over een fenomenaal geheugen beschikt.

Weiss . . .

Sijbrands vertelde in het filmpje (YouTube), dat het ging om een geesteskind van niemand minder dan Isidore Weiss.Weiss was een Fransman en 'klein van stuk' en werd daarom ook wel de kleine Napoleon genoemd; hij leefde van 1867 tot 1936 en wordt gezien als de eerste grootmeester en wereldkampioen ooit, in het edele damspel. Er bestaat bij sommige onderzoekers enige twijfel over het feit, wanneer er (ruim 100 jaar geleden dus) nu wel of niet om de wereldtitel werd gedamd, maar tegenwoordig gaat men er van uit dat Isidore Weiss zevenmaal de hoogste mondiale titel op zijn palmares kon bijschrijven.
Het was uiteindelijk Alexey Chizhov die dat record uit de boeken haalde; de Rus won maar liefst tienmaal de titel van 's werelds beste dammer.

Voor dammers: Ziet u de 'dam op 5' al?

Voor niet-dammers: in de damwereld is 'het 'zetje van Weiss' gemeengoed. Het betreft een verraderlijke combinatie, welke zelfs onder grootmeesters de nodige slachtoffers heeft gemaakt. De combinatie heeft er zelfs voor gezorgd dat er een dwarsverband is tussen Isidore Weiss en Ton Sijbrands. In 1973 prolongeerde Sijbrands nagenoeg zijn wereldtitel door zijn (Letse - toen nog Sovjet-Rus -) uitdager Andris Andreiko te pakken te nemen met 'het zetje van weiss'.   

Voor dammers en niet-dammers: Heerhugowaard Open 2016; van 16 t.e.m. 23 juli aanstaande. Gewoon even googelen; het is zonder meer een bezoekje waard (en u kunt nog meedoen!).  

Dé oplossing:  26-21  (17x26)  36-31  (26x37)  47-42  (38x47)  27-21  (47x20)  46-41  (37x46)  en nu volgens Sijbrands de meest verrassende zet van de hele combinatie:  48-42  met welke dam  zwart nu eerst slaat doet niet ter zake.  (20x47)  21-16 (46x19)  16x20  (15x24)  39-33  (47x29)  34x5,  met een overgebleven gewonnen stand voor wit!!

Fraai, heel fraai; met dank aan het T-shirt.  





Geen opmerkingen:

Een reactie posten