woensdag 22 maart 2017

'Fluchskowe'...

Door Rein van der Pal

Zaterdagmorgen 18 maart. We naderen de klok van 12.00 uur. Voorzichtig betreden de damliefhebbers schaatscafé it Houtsje aan de Oude Koemarkt in Heerenveen, om deel te nemen aan de vijfde editie van ‘Fluchskowe.  Ze hebben allemaal een uitnodiging van organisator Tjalling van den Bosch in de bus gekregen en voldoen aan de strenge selectiecriteria. 
De breedgeschouderde dampromotor is er opnieuw in geslaagd een interessant (internationaal) deelnemersveld achter de borden te krijgen.

Heike Verheul

Om het toernooi luister bij te zetten is Heike Verheul, de dameskampioene van Nederland 2016, uitgenodigd. Kennelijk past het sneldammen (10 min. per speler per partij) in haar voorbereiding op het NK (Zoutelande, 27 maart t/m 1 april). 
Tjalling en Heike (met krans)
Heike schiet in het Friese Haagje met 12 uit 6 uit de startblokken en is dan al onbereikbaar voor de achtervolgers. Met speels gemak laat ze spelers als Gabriël Heerema, IJsbrand Haven, Tjipke Smedinga en Rein van der Pal achter zich. Ze is de tweede dame die de titel opstrijkt. De eerste editie in 2013 werd gewonnen door Nina Hoekman.
Aan de stamtafel wordt nog schamper opgemerkt dat meedoen eigenlijk belangrijker is dan winnen. Als wij mannen ons aan deze dooddoener moeten vastklampen rijst toch de vraag of de emancipatie niet te ver is doorgeschoten…

Internationaal

Van het Sneker supertrio Marcel de Vries, Jacob de Vries en Kerst Hoekstra is laatstgenoemde het meest succesvol. Met een tweede plaats is eeuwige roem zijn deel. Bram Scholma belandt met voorkeurstemmenop de derde plaats en boekt en passant het beste resultaatuit zijn carrière-tot-nu-toe. 


Toernooitijger Terpstra gaat met enkele opmerkelijke partijen 
van start en wint plotseling van D. Ummy. Tevreden over dit resultaat laat Jan zich ontvallen het dambord aan de wilgen te hangen, wanneer hij ooit een punt zal verspelen aan deze tegenstander. D. Ummy speelt evenals Wim Martin onder de Engelse vlag. Zij zorgen voor het internationale tintje.

Voor Peter Pippel uit Gouderak gaat het vooral om de leuke partijen en een goede sfeer. Dat de Salou organisator hier en daar wat punten morst, neemt hij op de koop toe. Hans van Dijk spreekt van een toptoernooi. Hij kan de opmerking van uitbater Tom Mulder, dat dit de enige dag van het jaar is waarop er in deze horecagelegenheid geslagen mag, ja moet worden, wel waarderen.

Stichting Aanzet

De Stichting Aanzet is met IJsbrand Haven en Piet Dijkstra goed vertegenwoordigd.  Haven, voorzitter van het organisatiecomité, laat weten dat de voorbereidingen voor het NK op Urk goed verlopen. Het toernooi wordt gespeeld van 6 t/m 15 april. Op zaterdag 8 april wordt er een sneldamtoernooi gehouden. Tijdens de lunchpauze wordt aan de deelnemers gebakken vis aangeboden. Opgave per mail naar: pmdijkstra@home.nl 
Alle informatie over het NK is te vinden op www.Aanzetdammen.nl

Krans

In zijn slotwoord heeft Tjalling van den Bosch voor elke speler een kwinkslag en een kleine attentie in petto. Voor winnaar Heike Verheul is er een grote krans en een enorme koffiemok met de tekst: “I am the BOSS”.
Daarna bedankt Rein van der Pal namens de spelers de onvolprezen penneleur van de Huizumer Highlights. Hij roemt de vlekkeloze organisatie en de goede arbitrage. Tjalling krijgt een toegangskaart voor een lezing van Maarten van Rossem aangeboden. De Amerika deskundige is op 27 maart te gast in een uitverkochte bibliotheek van Heerenveen.

Reikhalzend wordt uitgekeken naar de zesde editie van ‘Fluchskowe’
De voorbereiding is al in volle gang.

P.s. De serie over Jannes van der Wal wordt volgende week voortgezet



Geen opmerkingen:

Een reactie posten