dinsdag 30 september 2014

De Wacht

Door Tjalling van den Bosch

In een eerder epistel van augustus jongstleden ('Wat gebeurde er toen . . .')  gaf ik aan dat Nederland voorafgaand aan de 2de wereldoorlog trachtte  neutraal te blijven, hetgeen dus niet lukte. Tijdens een zeer gezellig terrassneldamtoernooi (prachtig scrabblewoord trouwens)op zaterdag 23 augustus jl. te Waddinxveen, attendeerde Cor Barelds mij op De Wacht. 
De Wacht . . . ? 
 
Het bleek te gaan om: 'Weekblad voor de gemobiliseerde weermacht en het Nederlandsche volk'. De Wacht telde slechts 26 uitgaves in de periode 1939-1940. Op 18 november 1939 de eerste aflevering; de opperbevelhebber van de Nederlandse Land- en Zeemacht, generaal I. H. Reijnders, voorzag deze van een korte inleiding waarin hij onder meer stelde: "Het is dan ook mijn wensch, dat de verspreiding van De Wacht dan ook krachtig zal worden bevorderd".Het laatste nummer, van 11 mei 1940, bevatte o.a. artikelen over de mortiervan 8 (?), een aantal nuttige raadgevingen met betrekking tot het invullen van het biljet inkomstenbelasting en een bijdrage van Joris van den Bergh over voetbal. Wellicht is het meest interessante van De Wacht niet zozeer wat er in stond, maar juist die berichtgeving die schitterde door afwezigheid. Zelfs de meest nauwkeurige lezer zal uit de verschenen nummers niet kunnen opmaken, dat in Europa de oorlogstoestand reeds een feit was en dat de ons omringende landen alreeds hun legers in de hoogste staat van paraatheid hadden gebracht of zelfs al 'in oorlog' waren..
 
Even tussendoor voor de jeugdige lezers (ja, die zijn er!); de tweede wereldoorlog brak uit op 1 september 1939, toen Duitsland buurland Polen binnenviel. Twee dagen later verklaarden Engeland (Verenigd Koninkrijk) en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Nederland wilde, net als tijdens de eerste wereldoorlog, neutraal blijven. Inderdaad, heel anders dan nu ("waarom mogen wij niet meedoen?"). 
 
We gaan door . . .
 
De Wacht was een stukje uitvoering van neutraliteitspolitiek. Door het ontbreken van iedere politieke stellingname kon geen enkele buitenlandse mogendheid aanstoot nemen aan de inhoud. Zelfs voor de meest scherpzinnige inlichtingendienst was De Wacht een bijzonder dorre bron, want het bevatte vrijwel geen informatie over de Nederlandse krijgsmacht. De absolute kleurloosheid werd doelbewust nagestreefd door de legerleiding. Generaal Reijnders was zelfs een voorstander van een vorm van algehele perscensuur om (vooral) kranten te dwingen een neutrale houding aan te nemen ten aanzien van de strijdende partijen. De pers kwam in het geweer tegen een dergelijk beleid, maar was toch wel bereid tot terughoudendheid in de berichtgeving.
 
Dr. Loe de Jong vatte het nadien als volgt samen: "De regering meende (het was een inzicht dat de meeste hoofdredacteuren deelden) dat het verstandig was in de berichtgeving een zekere neutraliteit in acht te nemen en, voorzover men al van antipathieën blijk gaf (meeste antipathieën jegens het Derde Rijk), dat te doen in termen die niet te zeer aanstoot zouden geven".
Er werd veel con sordino geschreven; er werd ook veel meer niet geschreven. Men meende met die zelfbeperking Nederland een dienst te bewijzen. 
   
Het mocht niet baten, op 10 mei 1940, om 3.55 uur, liet Adolf Hitler de invasie op Nederland inzetten, alsook op België en Luxemburg. And the rest is history.
 
Dammen
 
Cor Barelds wees mij erop dat De Wacht ook een damrubriek bevatte, vandaar dus . . .
Uit de eerste uitgave (18 september 1939), het eerste diagram:

De maker (volgens De Wacht) is Eugene Risse en het jaartal 1880 staat erbij vermeld. De oplossing is niet al te moeilijk, maar laten we zeggen dat we het plaatsen uit historisch besef . . .
 
Het tweede diagram is m.i. moeilijker, het klopt dat het een 7 om 6 is:
 
In De Wacht staat de volgende oplossing: Compositie van J. J. H. Ras. 44-40  (37x46)  28-23  (46x35)  23x1  en nu dreigt wit te winnen met 1-40. Alleen te verhinderen door (35-30). Zwart kan niet meer ontsnappen. Een miniatuurtje met een fraai slot. Het miniatuurtje is een verdieping van de volgende compositie van Dr. Belinfante. Zwart dam op 35 schijf op 30. Wit dam op 1 schijf op 49. Zwart aan zet!
 
Het waren andere tijden; de laatste is grappig.
 
Wit aan zet en aan u mag deze zelf oplossen.
 
Het is te hopen, dat de oorlog waar ons land thans bij betrokken is, snel afgelopen zal zijn. Crisistijd en oorlog, om huiverig van te worden  . . . 

Het dammen is in 75 jaar ten goede geëvolueerd, de politiek ook . . . ? 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten