vrijdag 22 augustus 2014

Onze onderlinge 2014/2015....

Door Tjalling van den Bosch

Aanstaande donderdagavond, 28 augustus, opent Zalen Tivoli weer zijn deuren voor Dam Club Huizum. Met andere woorden, de onderlinge barst weer los; nieuwe ronde, nieuwe kansen, (nieuwe leden?). 

De één gaat voorzichtig van start, want de hele zomer heeft hij geen schijf aangeraakt; anderen daarentegen hebben juist de messen geslepen in de warme (nou ja, zeg maar gerust hete) maanden die achter ons liggen, zij gaan van acquit in de aanval op de twee punten. Er worden vast en zeker weer bloedige veldslagen geleverd; u kunt sommige hiervan live volgen op Toernooibase, want ook Dam Club Huizum gaat (al enkele jaren) met de tijd mee.Waarschijnlijk zal ook Jan Terpstra zijn partijen vanaf dit seizoen direct invoeren; tijdens het laatste MTB Hoogeveen Open won onze toernooitijger namelijk een tablet, welke hij onder een
oorverdovend applaus in ontvangst nam, maar dit geheel terzijde natuurlijk.

Van oudsher was de onderlinge van Dam Club Huizum altijd een vooral gezellige bijeenkomst; Auke Scholma (lid van onze club van 1975 t.e.m. 1981) blikte in de Leeuwarder Courant van 4 april 2007 terug op die periode: "In de onderlinge, die ook nu nog wordt verspeeld in de mooiste zaal van café Tivoli, was er onder de partijen vaak tijd voor een praatje. De meeste leden hadden er een harde werkdag op zitten en beschouwden de wekelijkse clubavond als een uitje. Dat kwam wel de spanning, maar niet altijd het spelniveau ten goede".

Halverwege de jaren 70 (van de vorige eeuw) was Jannes van der Wal lid van Dam Club Huizum; in een interview met "De Vriendendamkring" schetste hij de sfeer van toen: "Op de onderlinge wordt zeer fanatiek gestreden. Wij gebruiken de beste vorm van training, namelijk het partijspel. Toch voert het gezelligheidselement de boventoon".

Aanschouwen . . .

Ook tegenwoordig is de onderlinge nog steeds een bonte verzameling mensen die hun beste beentje voorzetten op de clubavond; een ieder doet dit op zijn eigen manier. De één is (op zijn manier) heel rustig, bij het nonchalante af, maar je ziet/voelt ook bij hem de onderhuidse spanning.
Een ander heeft de spanning minder goed onder controle en is juist heel druk; allen wachten af hoe de paring zal uitpakken; wie wordt de tegenstander van de avond? Een enkeling probeert de competitieleider te beïnvloeden: "Ik wil niet tegen hem, want ik ben niet in vorm" of juist het tegenovergestelde: "Kan ik niet tegen hem(?), want daar heb ik al een tijdje niet tegen gespeeld"; bij navraag blijkt dat het nog maar 3 weken geleden is dat de beide heren elkaar bekampten. In ieder geval, men is van te voren dus al bezig met de strijd.

Nadat de paring bekend is gemaakt, beginnen de partijen. In het begin wil er nog weleens wat rumoer zijn, maar al spoedig wordt het stiller en stiller; vroeger hoorde je dan de klokken tikken, maar dat is tegenwoordig helaas niet meer zo. Gedurende de avond neemt de concentratie toe, de spanning stijgt; zo ook het voetenwerk (!?). Het non-verbale gedrag is prachtig om te aanschouwen en het voetenwerk
lijkt er het meest representatief voor. Als het heel spannend wordt dan zie je dammers die hun voeten vreemd genoeg niet meer stil kunnen houden, driftig, staccato, nerveus tikken de voeten op de vloer. Anderen hebben vanaf het begin van de partij het éne been over het andere geslagen en is het juist 'de zwevende voet' welke niet meer  'rustig te krijgen is'. Zo lang de tafel niet meetrilt is zo'n voeten-tic onschuldig. Weer anderen hebben de voeten juist stevig op de vloer geplaats en zitten recht achter het bord; gebogen hoofd tussen de handen, de ellebogen op de tafel zorgen voor stevigheid, romp evenwijdig aan de tafel. Dan zijn er ook nog zij die de voeten om de stoelpoten hebben geklemd en zitten dan voorovergebogen naar het bord te turen, deze houding omschrijft zich het best als getergd. Om de spanning even kwijt te raken gaat een dammer vaak even wandelen; even de stress uit de spieren lopen, maar ondertussen wel de tegenstander in de gaten houden. Ja, als je er oog voor hebt, dan gebeurt er veel op zo'n clubavond.

Later . . . 

Na afloop van een spannende partij wil men graag analyseren, wat weer weerstand oproept bij sommigen die nog zitten te spelen. Zelf zoek ik vrijwel direct na de partij de stamtafel in de gelagkamer op, ook daar valt nog van alles te beleven. Op een gegeven ogenblik komt er iemand binnen die duidelijk ontevreden is, dus het "heb je verloren?" is dan logisch. "Nee nog niet, ik pruts nog even door, want ik heb onnodig een schijf verloren". Kijk, dan ga ik zitten nadenken: "Kan je ook nodig een schijf verliezen dan?", maar de ontevredene is al weer weg met twee biertjes, in de hoop dat de alcoholische versnapering zijn tegenstander mild zal stemmen. Onnodig is in dit geval een synoniem voor "ik heb een stomme blunder
begaan".

Veel later . . .

Als alle partijen zijn afgelopen gaan sommigen direct naar huis, anderen nemen nog even de wereld-problemen door en dan zijn er nog de 'doorhalers' die onder het mom van 'vrijdagochtend bestaat niet' nog enkele extra  consumpties het keelgat ingieten, maar ook zij zullen alras huiswaarts keren. Van dammers wordt gezegd dat het individualisten zijn, bij voorkeur voorafgegaan door bijvoeglijke naamwoorden als 'pure' of 'onverbeterlijke'. Hoe vaak hoor je niet:
"Een dammer speelt niet voor een team, maar voor zichzelf". Maar wat kunnen teamgenoten een intense belangstelling hebben voor elkaars partijen. Dammers mogen dan tijdens hun partijen individualisten zijn, na afloop voegen velen zich bij de roedel gezelligheidsdieren.

Vroeg . . .

Vanaf aanstaande donderdag dus, aanvang 20.00 uur, graag ruim van te voren aanwezig zijn, want dan kan de paring plaats vinden. U kunt natuurlijk (als lid en/of nieuw lid) ook later instromen; de onderlinge duurt tot juni (2015)! 
 
Afsluiten . . .

Een gemiste kans uit onze onderlinge van afgelopen seizoen.

Deze stand komt uit de 32ste ronde (1 mei 2014) en na de 47ste zet van zwart (19-24). Beide spelers zaten in hevige tijdnood en daardoor werd hier een puntendeling overeengekomen.  De witte schijven waren in handen van de Hoogeveense tablet-winner, de zwarte werden bestuurd door Bart Adema, maar . . . Wit had hier kunnen uithalen met een fraaie rondslag (zoals de computer later aangaf): 48.  37-31  (26x37),  32x41  (21x23),  10-5  (18x27),  5x43 ! 

Tot slot een oefening voor zij die de hele zomer (dammend) hebben stil gezeten:

Ja, ja, wit is aan zet! Zoals u ziet kan wit op twee manieren slaan: 49x9 of 48x8, nu is de vraag: maakt het verschil voor de uitslag?

We bespreken de antwoorden aanstaande donderdag wel. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten